Η παραγωγή της βιταμίνης D-3 ή χοληκαλσιφερόλης στο ανθρώπινο σώμα, γίνεται φωτοχημικά μέσω της έκθεσης του δέρματος στο ηλιακό φως και συγκεκριμένα στην υπεριώδη ακτινοβολία UVB. Ωστόσο η ικανότητα παραγωγής της ποικίλει.
Πολύ συχνά, ανοιχτόχρωμα άτομα παρουσιάζουν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D-3 λόγω της χρήσης ισχυρών φωτοπροστατευτικών προϊόντων ή της περιορισμένης έκθεσης στον ήλιο κατά τις πρωινές και τις απογευματινές ώρες, στις οποίες κυριαρχούν οι υπεριώδεις ακτίνες Α και σε ελάχιστο βαθμό οι UVB. Σκουρόχρωμα άτομα τα οποία χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο έκθεσης στον ήλιο, προκειμένου το δέρμα τους να συνθέσει τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D-3, εμφανίζουν συχνά χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, πολλά ηλικιωμένα άτομα είναι υποβιταμινικά της D-3 καθώς δεν εκτίθενται επαρκώς στον ήλιο ή είναι έντονα υποσιτισμένα.
Η D-3 είναι μία οστεοπροστατευτική βιταμίνη, η οποία συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη και συντήρηση των οστών, της οστικής πυκνότητας καθώς και στη διατήρηση των επιπέδων ασβεστίου στο αίμα. Η πολύτιμη αυτή βιταμίνη καθορίζει τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και την έκκριση της ινσουλίνης, συμβάλλει ενεργά στην υγιή κυτταρική ανάπτυξη, διαθέτει ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες και υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.
Η βιταμίνη D-3 περιέχεται σε λίγες τροφές κυρίως ζωϊκές, όπως το ψάρι, το συκώτι και ο κρόκος αυγού. Για όσους δυσκολεύονται να φτάσουν τα συνιστώμενα επίπεδα, η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων D-3 στον οργανισμό.