Η γλουταμίνη είναι ένα μη απαραίτητο αμινοξύ που συντίθεται από τον οργανισμό και εμπλέκεται στην πρωτεϊνοσύνθεση. Η παραγωγή της γλουταμίνης ρυθμίζεται από τους σκελετικούς μύες, τους πνεύμονες και το ήπαρ.
Η γλουταμίνη συμμετέχει στη διατήρηση ενός θετικού ισοζυγίου αζώτου, ιδανική για αυτούς που ασχολούνται με την αύξηση της μυικότητας. Πιο συγκεκριμένα, η γλουταμίνη βοηθά τη μεταφορέα αζώτου προς τα μυικά κύτταρα, γεγονός που ισούται με αναβολική μυϊκή ανάπτυξη.
Επίσης, η γλουταμίνη ενισχύει τα ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα ή αλλιώς τα λεγόμενα λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να αμυνθεί έναντι όσων αναγνωρίζονται ως ξένοι εισβολείς όπως συμβαίνει στην περίπτωση των μικροβίων.
Επί πρόσθετα, η γλουταμίνη διατηρεί την οξεοβασική ισορροπία του οργανισμού, δηλαδή τη διατήρηση του σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος σε ένα σώμα όσον αφορά στο pH, σε περιπτώσεις διαταραχής του από εξωτερικούς παράγοντες.
Στον εγκέφαλο, η γλουταμίνη μετατρέπεται σε γλουταμικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για την εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης, αυξάνει την ποσότητα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) το οποίο είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του εγκεφάλου και της πνευματικής δραστηριότητας.
Η γλουταμίνη είναι ακόμη γνωστή για την ικανότητά της να διατηρεί ένα υγιές πεπτικό σύστημα. Η συμπληρωματική λήψη γλουταμίνης συνδέεται με την καλή λειτουργία και συντήρηση των εντερικών απορροφητικών κυττάρων (εντεροκύτταρα), διατηρώντας τη δομική ακεραιότητα των επιθηλιακών δομών της εντερικής βλεννογόνου καθώς και τη κυτταρική διαφοροποίηση.