Η γλυκίνη αποτελεί ένα σημαντικό αμινοξύ. Βοηθά στην πρόληψη της καταστροφής των μυών ενισχύοντας τα επίπεδα κρεατίνης, μία ουσία που διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό. Οι υψηλές συγκεντρώσεις γλυκίνης δε βρίσκονται μόνο στους μύες, αλλά και στο δέρμα και σε άλλους συνδετικούς ιστούς. Σχεδόν το 1/3 του κολλαγόνου αποτελείται από γλυκίνη.
Η γλυκίνη βοηθά το σώμα να εφοδιαστεί με γλυκόζη, απαραίτητη πηγή ενέργειας. Επιπλέον, βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, και συνεπώς μπορεί να είναι επωφελής για την αντιμετώπιση της χαμηλής ενέργειας, της υπογλυκαιμίας, της αναιμίας, και του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης (CFS).
Η γλυκίνη βοηθά, επίσης, στη ρύθμιση της σύνθεσης των νουκλεϊκών οξέων, των χολικών οξέων, και άλλων επουσιωδών αμινοξέων στο σώμα, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη χώνεψη των λιπιδίων. Επίσης, χρησιμοποιείται ως ένας αντιόξινος παράγοντας λόγω της ικανότητάς της να εξισορροπεί την βασική αναλογία των πεπτικών οξέων.
Η γλυκίνη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, αφού συμβάλλει στην παρεμπόδιση των νευροδιαβιβαστών που προκαλούν επιληπτικές κρίσεις, υπερκινητικότητα και κατάθλιψη. Η γλυκίνη μπορεί, επίσης, να μετατραπεί σε έναν άλλο νευροδιαβιβαστή, την κοινώς καλούμενη σερίνη, βελτιώνοντας τα συμπτώματα σχιζοφρένειας και απώλειας μνήμης.