Όταν ο καιρός αγριεύει, τι πιο ευχάριστο και εξίσου θερμαντικό για τις δύσκολες μέρες του χειμώνα. Σε πρακτική συσκευασία με 12 φακελάκια για να δημιουργήσει κάποιος το στιγμιαίο ρόφημα της αρεσκείας του. Απλά αδειάστε το περιεχόμενο σε ένα φλιτζάνι του καφέ και προσθέστε βραστό νερό. Για καλύτερο αποτέλεσμα, βάλτε το περιεχόμενο σε ένα μπρίκι με νερό (1 φλιτζάνι ελληνικού καφέ), και μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρετε από την φωτιά και το ρόφημά σας είναι έτοιμο. Το σαλέπι είναι μια ορχιδέα από τον βολβό της οποίας παράγεται το ομώνυμο ποτό. Η ορχιδέα αυτή φύεται και καλλιεργείται στα ψηλά βουνά των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής. Το σαλέπι έχει θεραπευτικές ιδιότητες γιατί περιέχει τις φαρμακευτικές ουσίες αραβίνη και τραγακανθίνη και πολύ άμυλο τα οποία, όταν διαλύονται στο νερό, δημιουργούν ένα υγρό πηκτό και κολλώδες. Θεωρείται κατάλληλο για την ανακούφιση του βήχα, του άσθματος και του στομαχόπονου, δρα κατά της δυσεντερίας, ενώ τονώνει σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης, αποδίδονται ακόμα και αφροδισιακές ιδιότητες και γι’ αυτό στην αρχαιότητα το ονόμαζαν “Σατύρειον”. Σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη γεύση του σαφράν και τις ιδιότητες του ως αντιοξειδωτικό, θρομβολυτικό, αντιφλεγμονώδες συμβάλει στην καλή υγεία του οργανισμού, καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών και διευκολύνει την πέψη. Το σαφράν είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, καροτένιο α, β και γ, βιταμίνες συμπλέγματος Β και αιθέρια έλαια.