ΚΡΑΝΜΠΕΡΡΥ ΒΙΟ .......γιατί πρέπει να τρώμε κράνμπερρυ
Ο λόγος για το κράνμπερι με το πορφυρένιο τους χρώμα, που όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τις θετικές του επιδράσεις για τον οργανισμό μας. Σε αντίθεση με το μέγεθός του, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που προστατεύουν από τον καρκίνο, ενισχύουν την καρδιά και προλαμβάνουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Δείτε ποια είναι τα πλεονεκτήματα της κατανάλωσης κράνμπερι: Καταπολεμά τις ουρολοιμώξεις Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard στην οποία συμμετείχαν ηλικιωμένες γυναίκες, η κατανάλωση 1-2 ποτηριών χυμού κράνμπερι, καθημερινά για έξι μήνες, περιόρισε τον αριθμό των βακτηριδίων στην ουροδόχο κύστη τους, μειώνοντας κατά 60% τις πιθανότητες να παρουσιάσουν λοιμώξεις. Την ίδια ώρα γυναίκες με ουρολοίμωξη που έπιναν χυμό, είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να την ξεπεράσουν γρηγορότερα. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το κράνμπερι έχει την ικανότητα να μειώνει σημαντικά την υποτροπή των ουρολοιμώξεων σε κορίτσια προεφηβικής ηλικίας. Από το κράνμπερι μπορούν να επωφεληθούν επίσης και οι άνδρες, καθώς έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά τις φλεγμονές του προστάτη και περιορίζει τον κίνδυνο καλοήθους υπερπλασίας του. Αποτελεί τράπεζα θρεπτικών συστατικών Αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμινών C, Κ και Ε, μαγγανίου και φυτικών ινών. Ενδεικτικά, μισό φλιτζάνι χυμού περιέχει 6,65 mg βιταμίνης C, 2,30 γρ. φυτικών ινών, 0,18 mg μαγγανίου, 2,55 mg βιταμίνης Κ και 0,60 mg βιταμίνης Ε, ενώ δεν ξεπερνά τις 23 θερμίδες. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα πλούσια σε προανθοκυανιδίνες, φλαβονοειδή, φλαβονόλες, ελαγικό οξύ, χλωρογενικό οξύ, κερκετίνη, μυρισετίνη και άλλες ουσίες, οι οποίες στο σύνολό τους είναι ενώσεις με αντιοξειδωτική δράση έως και πέντε φορές ισχυρότερη από αυτή των βιταμινών C και Ε. Μπλοκάρει τον καρκίνο Έχουν αποδεδειγμένη αντικαρκινική δράση, καθώς περιέχουν κηκιδικό οξύ, που εμποδίζει την αλλοίωση του DNA και μπλοκάρει την ανάπτυξη όγκων. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην καταπολέμηση των κυττάρων του καρκίνου πριν και μετά την εμφάνιση της νόσου, ενώ ενδέχεται να αποτρέπει και τις μεταστάσεις. Προστατεύει την καρδιά Η κατανάλωσή κράνμπερι μειώνει την «κακή» χοληστερίνη και καταπολεμά τη χρόνια φλεγμονή που έχει σχετιστεί με την ανάπτυξη αρτηριακής πλάκας, αποτρέποντας την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Διαφυλάσσει τη στοματική υγεία Σύμφωνα με έρευνες μειώνει τη φλεγμονή των ούλων που προκαλείται από τα βακτήρια που ευθύνονται για την περιοδοντίτιδα.